Menu

Święta

Poniedziałek, VI Tydzień Wielkanocny Rok A, I Dzień powszedni albo wspomnienie św. Rity z Cascii, zakonnicy

Wyszukiwanie

Polecamy strony

Licznik

Liczba wyświetleń strony:
565

Statystyki

FAWORKI, FAWORKI, FAWORKI


(…)a chruściki trudniej zrobić

dużo trzeba się narobić

mąka, żółtka, ciut śmietany

ciasto szybko zagniatamy

zgrabnie wałkiem wałkujemy

cienkie placki osiągniemy

pokroimy na paseczki

koniec włóżmy do dziureczki

potem smażmy je na smalcu

w wielgachnym niskim garncu

już chruściki upieczone

słodkim cukrem obtoczone

obsypane takie białe

słodkie danie doskonałe

przyjdą dzieci się najedzą

pyszne chrusty szybko zjedzą

fr. wiersza „Tłusty czwartek” Antoneta - Anna Bednarek


Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas pieczenia faworków zwanych inaczej chrustami. Są one delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.


20 stycznia 2016r. uczniowie klasy III razem z mamami i wychowawczynią przystąpili do wypieku pysznych faworków. Pracy było co niemiara. Najpierw pracowicie „napowietrzaliśmy” ciasto, które przygotowały mamy. Następnie cieniutko je wałkowaliśmy i wycinaliśmy paseczki, z których formowaliśmy chrusty. Niecierpliwie czekaliśmy, aż faworki upieką się na gorącym oleju. Smakowite zapachy dochodzące z naszej klasy przywołały wielu amatorów pysznych faworków. Trzecioklasiści chętnie poczęstowali przygotowanymi smakołykami pracowników szkoły oraz swoich kolegów. Ogromną górę chrustów przygotowano także na poczęstunek dla kochanych babć i drogich dziadków z okazji ich święta.


Red. i foto: wychowawca Danuta Gnoińska


 


Powrót